Ce tipuri de medicamente se vor ieftini dupa hotararea guvernului

Guvernul a aprobat Metodologia privind modul de calcul si procedura de avizare si aprobare a preturilor maxime ale medicamentelor de uz uman cu autorizatie de punere pe piata in tara.


Pentru ca pacientii sa aiba acces la medicamente si pentru a nu intra intr-o noua criza de medicamente, in cazul produselor al caror patent a expirat preturile vor scadea treptat. De la 1 aprilie 2017 se vor ieftini cu 10% nedicamentele pentru care pantentul a expirat, apoi de 10% in al doilea an si 15% in al treilea an.

Ministerul transmite ca pentru celelalte medicamente prescrise cu reteta procedura ramane identica cu cea de pana acum, avand la baza cel mai mic pret european din 12 tari.


O a doua prevedere a Hotararii executivului se refera la introducerea unei metode diferite de a calcula pretul medicamentelor cele mai folosite si cele esentiale in functie de lista stabilita de  Organizatia Mondiala a Sanatatii, care sunt compesate in totalitate in Romania. Prin aceasta metodologie Ministerul Sanatatii vrea sa previna disperitia din farmacii a medicamentelor de care au nevoie majoritatea persoanelor. Cele mai multe din aceasta lista de medicamente sunt ieftine, peste jumatate din ele avand preturi suub 50 de lei. Sunt medicamete ce trateaza boli frecvente precum afectiunile sistemului cardiac sau cancerul. Fiind vorba de medicamente compensate in proportie de 100%, pacientii nu trebuie sa plateasca nimic in plus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu